Texels werk
Tekeningen voor (jutters-)verhalen, Texelse rijmpjes, sinterklaas, kaarten, logo’s, T-shirts en ander werk.
Tekeningen voor (jutters-)verhalen, Texelse rijmpjes, sinterklaas, kaarten, logo’s, T-shirts en ander werk.
Sinterklaas is een vast terugkerend thema in de werken van Monica. Het Silhouet Sint te paard is door Monica ontworpen in 2002 voor Teleac NOT. Nog altijd wordt het op basis van licentie door een groot aantal ondernemingen voor reclamecampagnes gebruikt, zoals: Texels Bier, De Bijenkorf, Ford, CameraNu, Oil & Vinegar, Greetz, Dirk, Koopmans, Margriet, Libelle en Vomar. Soms moet je goed zoeken…
Gedurende vele jaren schreef Gré Dros voor het tijdschrift van de Historische Vereniging de rubriek ‘Tessels prate’. Vrijwel vanaf het begin maakte Monica daar ieder kwartaal een illustratie bij. Na 20 jaar stopte Gré, maar de rubriek is er nog steeds, mét tekeningen van Monica.
Theo Timmer stelde dit boek samen uit de rubriek ‘Tessels Prate’ die Gré Dros gedurende 20 jaar schreef voor de Texelse Historische Vereniging.
Uit de bijna 80 illustraties van Monica werd een keuze gemaakt.
Het is een boek over (humoristische) taal, maar ook over oude liedjes en legendarisch sterke jutters.
Dit boek vertelt het leven van de laatste bewoners van een plaggenhut rond 1900 op Texel. Kees Gorter werd Pagga genoemd. Hij was een beste jutter. Samen met zijn vrouw Antje leefde hij in een plaggenhut nabij de Koog.
Aan de hand van overleveringen, knipsels en dagboeknotities hebben Irene en Monica Maas het levensverhaal van deze mensen kunnen reconstrueren. Ze brengen ons daarmee terug naar het ongerepte landschap van de Westermient waarin het bestaan hard en arm was en alleen de sterksten konden overleven.